Dataregistratie en kwaliteitsindicatoren

Dit project heeft als doel de kwaliteit van de dataregistratie te verbeteren en de VSV’s te ondersteunen op het gebied van de kwaliteitsindicatoren. Vanuit de projectgroep zijn de volgende initiatieven genomen:

Uitvragen van clientervaringen (NPS+)

In de periode april t/m juni 2019 is een proef uitgevoerd naar het uitvragen van cliëntervaringen in de VSV’s, de NPS+. Eerstelijnsverloskundigen hebben vrouwen in het kraambed gevraagd of zij zouden willen meedoen aan een onderzoek.
Wie wilde meedoen kreeg via de email een uitnodiging voor het onderzoek, dat bestond uit ongeveer 5 vragen. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het najaar van 2019. Aan de proef is door vrijwel alle VSV’s deelgenomen.
Op verzoek van de klankbordgroep van VSV’s is overleg gevoerd met de Federatie van VSV’s over eventuele samenwerking. De Federatie biedt VSV’s de mogelijkheid om de NPS af te nemen, zonder hiervoor extra kosten te rekenen. In het aanbod van de Federatie ontbreekt informatie over de locatie van de bevalling. Ook ontbreekt de mogelijkheid van een open vraag. Beide adviezen van het consortium zijn door de Federatie besproken in het bestuur.

In 2020 hebben alle VSV’s in het najaar de NPS en de PCQ uitgevraagd via de tool van de Federatie. Begin 2021 is het consortium gestart met de analyse van de resultaten.

Landelijk wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe PREM vragenlijst. Aan het consortium is gevraagd of de VSV’s in het noorden zouden willen meewerken aan de validatie van deze PREM vragenlijst in de eerste helft van 2021. Er wordt gewerkt aan een duidelijk voorstel voor de VSV’s.

Benchmarkbijeenkomst van VSV’s

Op 28 november 2019 is een besloten bijeenkomst georganiseerd voor VSV’s, waarbij diverse indicatoren van de VSV’s met elkaar vergeleken zijn. Deze bijeenkomst is bezocht door alle VSV’s en werd als zinvol beoordeeld. De VSV’s hebben aangegeven bereid te zijn om met elkaar verdere afspraken te maken over de registratie van indicatoren. De projectgroep dataregistratie heeft dit verder opgepakt en er is begin 2020 besloten om rondom Fluxus als VSV’s gezamenlijk op te trekken.

Werkgroep Fluxus

Door corona is een en ander vertraagd, maar eind 2020 zijn de activiteiten door de werkgroep fluxus opgepakt. Naast het regionale project, is het voor VSV’s ook mogelijk om deel te nemen aan een landelijk Fluxusonderzoek, dat met kwaliteitsgelden van de NVOG wordt uitgevoerd door Perined en waarbij een verbeterinstrument zal worden ontwikkeld.